FL – Stukje paradijs in Flevoland: hier regeert God, niet de mens

Wij Nederlanders zijn beroemd om ons gevecht tegen het water. Wat wij kunnen, kan niemand. Maar er is een heel klein plekje waar wij ook geen raad mee weten en dus laten we het maar zo.

In 1942 volbrachten we ons huzarenstukje, de drooglegging van Flevoland. Met toeristen rijden we de afsluitdijk over en bezoeken we Urk en Schokland. Was dit allemaal water vroeger, vragen ze dan met verbazing. Ja, dat hebben wij voor elkaar gekregen: weg met het water, omarming van het land. Maar er is een klein Asterix en Obelix stukje in Nederland waar wij het water niet weten te verdringen. Laat dat nou net in die polder zijn en wel bij de Rotterdamse Bocht. Een klein natuurgebiedje van vier hectare groot. In dat mooie stukje bos is een kleine vijver. En wat we ook doen, het is niet droog te leggen. Kwelwater uit het Ijsselmeer blijft omhoog komen en vormt de kwelvijver.

Idyllisch met al zijn muggen kennen alle inwoners van Flevoland dit stukje land. In de volksmond heet het ’t Geheime Bosje’. Kinderen vonden het eng en meden dit spookbosje. Maar juist in de puberleeftijd ontdekte je deze geheime plek om er heimelijk de eerste kussen uit te delen. En God strafte je voor je onkuisheid door je te overladen met muggenbeten.

Het bosje is prachtig met groeiende zwarte elzen, iepen, schietwilgen en zomereiken. Daarin kwetteren de roodborstjes, buizerds en grote bonte spechten. Eerlijk, eigenlijk is het hier een klein paradijsje in dit vlakke land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *