Elke keuze kent een basale structuur.

Elke keuze die je maakt kent een basale structuur. Daarover publiceerde de psycholoog Siegwart Lindenberg een prachtig boek. Het komt hier op neer dat er een van de drie doelen zijn in een keuze die je maakt.

Of het eerste doel is dat je streeft naar onmiddellijke bevrediging. Je hebt dorst en dan beslis je vrij snel welk flesje frisdrank je wilt of als er een heerlijk glas koud kraanwater wordt aangedragen, gaat het snel naar binnen. Over deze keuzes maken we ons niet zoveel zorgen en ze gaan snel.

Of het tweede doel is dat je de status en levensstandaard op langere termijn wil verbeteren. Een goed voorbeeld is mijn broer. Zijn eerste woordjes in de wieg lijken te zijn: ‘ik wil miljonair worden’. Elke keus in zijn leven richtte hij naar dat doel. De dinky toys (= speelgoed auto’s) waar hij als kind mee speelde waren dure merken als Rolls Royce en Cadillac. Een burgermans auto als Opel is in zijn immense collectie niet te vinden. En zo waren al zijn keuzes. Wel sneu dat het hem nooit gelukt is om miljonair te worden. Nu hij over de 70-tig is, is hij multimiljonair ;-). Als dat geen status is.

Of het derde doel is dat je streeft naar ‘moreel het juiste doen’ om waardering van anderen te krijgen. Een goed voorbeeld ben ik zelf: leraar geworden, een beroep met geen status en weinig salaris. Maar ik leef op de waardering van mijn studenten. Deze site heb ik opgericht om anderen te helpen, niet om er schatrijk van te worden.

Onze problemen met kiezen schuilen in het tweede en derde doel. In onze keuzes switchen we ook heen en weer tussen de drie doelen. Geen van de drie doelen is meer of minder dan de ander. Ze zijn gelijkwaardig. Realiseer dat goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *