UT – Oudewater: het paard als furie.

oudewater ingrid mol

Elk jaar op 7 augustus wordt de in bezit name en plundering van Oudewater door de Spanjaarden in 1575 herdacht. Elk jaar, tot op heden!  Meer dan de helft van de bevolking werd toen vermoord uit wraak dat de belegering van de stad zo lang had geduurd, drie weken om precies te zijn. Niets in de stad werd gespaard.

Dat is precies wat het beeld ‘Het Paard’ van Ingrid Mol uit 2011 aan ons vertelt. Zo wreed en afschuwelijk dat buurtbewoners al twee keer met succes het beeld weg hebben gekregen. Het roept zoveel weerstand op. Nu staat het verstopt achter een hoefijzervormige buxushaag. Het ‘schaamgroen’ onttrekt het bijna geheel aan het zicht. Goed zoeken dus aan de lijnbaan in Oudewater.

Al heel wat beelden van Ingrid Mol weten de afschuw van omwonende op te wekken. Zo werden recent de beelden ‘Johan van Oldenbarnevelt en de Leeuw’ uit 2010 verplaatst. Haar stripverhaalachtige enscenering en het spelen met verschillende tijdslagen, wekt blijkbaar woede op.

Bij ‘Het Paard’ valt op de tegenstelling tussen de kwetsbaarheid van het keramiekenpaard en de letterlijk staalharde onvernietigbare motor. Je zou denken dat de motor dwars door het paard rijdt maar eigenlijk is dit niet zo. Het paard is op de motor geplaatst en het geheel ligt op de rug. Een paard op zijn rug is zeer zeldzaam. Het paard moet zich erg zeker voelen voor het dat doet. Draai het beeld om en het paard heeft motorkracht in plaats van 1 pk. Zelf vind ik de verwarring die het beeld oproept juist erg mooi. Je bent niet snel uitgekeken. Hopelijk blijft het beeld zichtbaar in de openbare ruimte. Maar haast is misschien geboden, wie zal het zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *