Passie is nooit negatief.

Passie kan nooit iets negatiefs betekenen. Iemand die een passie ergens voor heeft wordt daarop altijd positief beoordeeld. Sterker nog, het lijkt wel dat als je nergens een passie voor hebt, dat je dan een beetje mislukt bent als mens. Passievolle mensen, daar kijken we met bewondering naar, daar willen we op lijken. Maar hoe word je dan passievol? Hoe ontwikkel je ergens een passie voor? En als ik een passie heb, waar vind ik die dan? Passie blijkt nog niet zo eenvoudig te vinden in jezelf. Bijzonder!

Als je een passie hebt, dan kan je daaraan niet meer ontkomen. Hartstochtelijk volg je je passie. Niet te  stoppen en je raakt er nooit over uit verteld. Wanneer mensen je passie niet delen, dan is er waarschijnlijk ook geen klik en vrienden zal je er niet snel mee worden. Passie duwt dus ook andere mensen uit je gezichtsveld. Je zoekt bewust of onbewust mensen met een zelfde soort passie en betrokkenheid bij iets. Je kunt dus ongewild naast een passievol iemand geheel verbleken tot een grijze muis. Bijzonder!

Vandaag de dag is het dus een opdracht om te kijken wat en waar je passie zit. Je kan toch niet een mens zijn zonder een passie! In mijn praktijk zoek ik met groot plezier samen met mensen naar hun passie. En we vinden die eigenlijk in 90% van de gevallen. Tot hun eigen verbazing of tot hun eigen herkenning: lag mijn passie zo dichtbij en zo voor de hand? Bijzonder!

En o, ja…ben jij de persoon die bij die 10% behoort en geen passie lijkt te hebben? De psycholoog Els Ackerman heeft een mooi boekje over jou geschreven, ‘Help, ik zoek mijn passie’. Zij vindt het woord passie erg overdreven en meer een rudiment van ons romantische verleden. Zij vindt het woord ‘interesse in iets hebben’ net zo prima. Ik ga zelf toch voor het passievolle bestaan.

De volgende blog geeft een paar hints waar je het kan gaan zoeken om je passie te vinden. Niet-bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *