NB – Eindhoven: uurtje architectuurtje.

Vind je moderne architectuur niks, lees dan toch even verder. Bewondering of afschuw drink je namelijk lekker weg in het restaurant van ontwerper Piet Hein Eek in Eindhoven. In zijn oude fabriekshal waar vroeger de keramische werkplaats van het Philips RK-complex gevestigd was, zit nu zijn werkplaats, winkel, museum, hotel, architectenbureau en vooral dus dat geweldige restaurant.  De hele wijk heet Strijp R. Op dit Philips industrieterrein in Eindhoven werden na de oorlog vooral beeldbuizen gemaakt. Nu is Strijp R een living space van zo’n 600 zeer diverse woningen. Beroemde architecten als Iggie Dekkers, Piet Hein Eek,  Francien Houben, Van Mierloo, buro DiederenDirrix hebben samen een betoverende woon-, werkwijk gemaakt.

Oud en nieuw verbazen je elke keer weer. De oude portiersloge, het pompgebouw, de loopbrug, het verhoogde treinperron (Philips had zijn eigen treinverbinding), de buizen en leidingenbrug zijn gebleven en prachtig verbouwd. Veel oude baksteen en eerlijk metselwerk. Let op de verwijzing naar de huizen van Mies de Rohe, de vele hoeken die versterkt worden door de schoorstenen. Mij deed het erg denken aan de tuindorpen van Dudok in bijvoorbeeld Hilversum.

Dit derde industrieterrein van Philips wat leeg stond sinds de jaren 90-tig, is anno 2020 een speeltuin voor je ogen. Probeer er eens onbevangen doorheen te lopen. Daarna dat biertje en oer Hollandse bitterballetje. Mooi uurtje architectuurtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *