NB – Eindhoven: bij Huis Atlas neutraal proberen te kijken.

Nog even terug naar Strijp R in Eindhoven. De bijzondere woonwijk op dit oude industrieterrein van Philips. Aan de rand daarvan, grenzend aan het landgoed De Wielewaal, staan aan de Elburglaan diverse wondertjes van gebouwde huizen. En probeer nu eens niet gelijk te schreeuwen dat je ze mooi of lelijk vindt. Observeer ze eens in alle rust en bewonder de durf van de mensen die er wonen. Zij hebben dit laten bouwen. Zij hebben betaald, jij kijkt gratis!

We pikken er gewoon eentje uit. Het is Huis Atlas en draagt het universum op de schouders van het dak, de ronde boogvormige dakrand. Leg er maar een wereldbol op. Huis Atlas stamt uit 2015 en is ontworpen door de architecten Job Floris en Sandor Naus, samen buro Monadnock  uit 2006. Rare naam? Gewoon Chicago 1889 gebouw Monadnock zoeken met google. Je snapt ook gelijk waar de inspiratie van de twee mannen ligt: eerlijke baksteen, geen modernistische invloeden, mysterieuze gebouwen want het exterieur verraadt niet hoe het interieur er uitziet. Huis Atlas heeft daardoor binnen verspringende hoogtes in de vloeren en dat zorgt voor speelse gebruiksruimtes. Een vierkant trappenhuis leidt tot aan het dakterras. Dat trappenhuis verraadt binnen dat het bijna een toren lijkt te zijn. Iets dat we buiten al opmerkten.

Het huis staat 45 graden gedraaid en lijkt zich daardoor los te verhouden tot de straat. De ramen op de hoeken zorgen voor diagonale zichtlijnen in het huis. De rand van het landgoed De Wielewaal is elke verdieping in al zijn natuurlijkheid te bewonderen. Oog voor detail: elke baksteen lijkt met slagroom gevoegd. Dit huis is een verjaardagstaart, de kers moet iemand er nog even op leggen. Proef eerst even voor je oordeelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *