Waarom is keuzes maken in 2020 zo moeilijk?

Ieder mens zucht onder de hoeveelheid keuzes die hij / zij moet maken in het leven. Elke dag, elk uur, om gek van te worden. Het is niet zo vreemd dus laten we even terug gaan in de tijd.  In de supermarkt in Nederland lagen in 1960 ongeveer 500 producten. Nu liggen in een doorsnee AH winkel 22.000 producten en in een XL variant meer dan 30.000. Wat eten we vanavond? Ga er maar aanstaan. In de boekhandel lagen in 1960 7000 nieuwe boektitels per jaar. In 2019 lagen er 30.000. Wanneer je een nieuwe auto koopt, kun je kiezen uit zo’n 250 opties. En zo gaat het met alles, elke dag weer.

Het is ergens wel begrijpelijk dat mensen in Oost-Duitsland weleens terugverlangen naar dat communistisch regime waar je kon kiezen bij je Trabant auto uit de kleuren grijs en grijs en grijs en misschien nog wit. Maar dat was het dan. Misschien willen wij in Nederland wel die supermarkt en boekhandel uit 1960.

Te veel keuzes leiden tot een aantal vervelende gevoelens in ons hoofd. De allereerste is dat we geneigd zijn dan maar keuzes uit te stellen. Procrastinatie heet dat in de psychologie. Meer dan 90 % van alle mensen hebben vormen van uitstelgedrag. Ongeveer 15-20% van deze mensen lijdt onder dit gedrag. Zij weten het nooit en twijfelen bij alles. Letterlijk voelen we pijn bij ons uitstellen en effectief is het nauwelijks. Taken blijven in ons hoofd knagen als lastige muizen.

En dan de levenskeuzes die we moeten maken: opleiding, relatie, baan, vrienden.  Hier zou je toch duidelijk en effectief moeten optreden maar juist in deze super belangrijke aspecten van ons leven, dwalen we net als in de boekhandel of supermarkt. Lees daarover meer in andere blogs van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *