Everyone is awesome: de regenboogliefde van Lego.

Verliefdheid en liefde maken in essentie geen onderscheid tussen mensen. Ze kunnen mannen, vrouwen of de gehele lhbtiq-beweging verenigen. De regenboog is het symbool daarvan: alle kleuren in een boog die aarde en hemel verbinden. De nieuwe Lego-regenboogpoppetjes dragen op de verkoopdoos de woorden ‘everyone is awesome’ en dat is toch ook zo. Poëtisch wordt de regenboog ook wel ‘de pigmenten van de hemel’ genoemd.

Mooi dat verschillende gemeenten de regenboogvlag als eerbetoon op zebra’s schilderen, een plaats waar je veilig kunt oversteken. Symbolische plek. En dat correspondeert met de regenboog die veel schilders in de Romantiek in hun schilderijen gebruiken want hij symboliseert ook veiligheid, in contrast met regen- en vooral heftige onweersbuien. Zie bijvoorbeeld ‘Landschap na een onweersbui’, een schilderij van de Oostenrijkse schilder Joseph Anton Koch (circa 1830). Of kijk naar het schilderij ‘Berglandschap met regenboog’ (1809-1810) van de super Romantiek schilder Caspar David Friedrich. Misschien heeft hij zijn inspiratie gehaald uit de roman uit 1798 ‘Franz Sternbalds Wanderungen’ van de romanticus Ludwig Tieck : “Endlich hörte das Gewitter auf, und ein lieblicher Regenbogen stand am Himmel, der Wald war frisch und grün und alle Blätter funkelten von Tropfen, die Schwüle des Tages war vorüber, die ganze Natur durchwehte ein kühler Lufthauch, alle Bäume, alle Blumen waren fröhlich”.

Voor ons is een regenboog een prachtig begrijpelijk natuurkundig verschijnsel maar vroeger was het een goddelijk teken aan het firmament. Bij de Hopi-Indianen (USA, Noordoosten van Arizona) dalen de overleden voorvaderen via de boog naar de aarde en nemen bezit van de Kachina’s, de maskers die gedragen worden bij religieuze festivals. Hun ondergrondse religieuze ruimtes (kiva’s) bereik je m.b.v. een ladder waarmee je in de aarde kan afdalen. Deze ladder is de aardse vorm van de hemelse regenboog bij de Hopi. In bijna alle culturen in de wereld staat de regenboog voor een goddelijke verschijning die een positieve boodschap overbrengt van gene- naar aardse zijde. In de Christelijke cultuur staat de regenboog voor de boodschap van God dat er niet nogmaals een zondvloed zal komen (Genesis 9:11). De boog verbindt in de Chinese religie het yin met het yang. Of op Java zien ze de boog als een slang met twee koppen die water drinkt uit de noordelijke zee en het weer uitspuwt in de zuidelijke zee. In het Europese volksgeloof voorspelt de regenboog toekomstige rijkdom. Zoek de pot met gouden munten daar waar de boog de aarde raakt. Bij de in Tibet levende tantristische boeddhisten staat het ‘regenbooglichaam’ voor het stadium van meditatie waarin aardse lichamelijkheid transformeert in zuiver licht. Dus de regenboog is meestal positief, verbindend en meteorologisch de komst van droger en zonniger weer.

Maar er zijn uitzonderingen want in delen van Afrika en Australië is de boog een slang met onvoorspelbare macht uit de onderwereld. Daarom moet je nooit naar een regenboog wijzen. In sommige Midden-Afrikaanse mythen is de Regenboogkoning Nkongolo een wrede tiran voor zijn volk.

Alle mensen in de wereld dragen elke minuut van hun leven hun eigen prachtige regenboog bij zich. Dat zit zo: de Griekse godin Iris reisde op een regenboog tussen de Olympus en de aarde en bracht de boodschappen van de oppergod Zeus en zijn vrouw Hera over aan de aardse bewoners. Haar kleding is van iriserende glinsterende dauwdruppels. Elk mens draagt zijn eigen regenboogvlies dat omwille van zijn glans ‘iris’ wordt genoemd: onze twee ogen. In het oud-Grieks betekent ‘iris’ ook eenvoudig ‘regenboog’. Daarom dragen de meer dan 300 plantensoorten van de iris die naam: in alle kleuren van de regenboog bestaan zij. En de verbinding met de regenboog is er ook een van de zinnelijkheid en vruchtbaarheid want de bloem van de iris  heeft fallische, zwaardvormige bladeren rond typische bloesems van drie opgerichte bloembladen en drie grotere, buitenste bloembladachtige kelkbladen. En dat alles lijkt ongelooflijk op de vrouwelijke vulva. Kijk maar naar het schilderij uit 1926 van Georgia O’Keeffe ‘Zwarte Iris’.

De regenboog komt na donkerte en brengt vernieuwing: na regen zonneschijn. De ‘regenboogbaby’ wordt niet voor niets zo genoemd want na het verdriet van een eerder doodgeboren baby, verschijnt de vruchtbaarheid opnieuw en is nu levensvatbaar. De bedenker van de regenboogvlag Gilbert Baker (1951-2017) beschreef het als volgt: “tegelijkertijd heeft de regenboog iets magisch. Zo’n spiritueel fenomeen in de natuur als symbool voor onze seksualiteit en mensenrechten”.

(foto’s van freeimages.com, b = savannah hagey, o = gerla brakkee)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *