ZH – Alle afgebeelde bruggen op de zeven eurobiljetten staan in Nederland, nergens anders in de wereld.

Waarom geen Ponte di Rialto, schreeuwen de Italianen. Please, London Bridge, fluisteren de Britten. He, lul, de Erasmusbrug a.u.b., vragen de Nederlanders vriendelijk. De Fransen hebben niemand gehoord en luisteren ook niet want de Pont Neuf est naturellement sur tout les billets! Er is geen samenwerking mogelijk dus de Oostenrijker Robert Kalina verzon zeven fantasie bruggen. Allen verwijzen naar onze Europese cultuurgeschiedenis. Het biljet van 5 is geïnspireerd op de klassieke geschiedenis, dat van 10 op de romaanse, 20 op de gotische, 50 op de renaissance, 100 op de barok en rococo, 200 op de 19de -eeuwse ijzeren en glasarchitectuur en het biljet van 500 draagt een soort futuristische brug van Genua die op instorten staat. Zeg nu zelf: wie krijgt zo’n biljet überhaupt ergens over een toonbank geschoven en zelfs drugsdealers willen ze niet hebben!

De bruggen staan voor onze communicatie tussen alle mensen in Europa en tussen Europa en de rest van de wereld (vooral de Bahama’s als belastingparadijs!). Aan de andere kant van ons geld staan deuren en ramen als symbool voor onze samenwerking en openheid.

De Nederlandse grafisch ontwerper en kunstenaar Robin Stam vond het een leuke grap om die bruggen daadwerkelijk te bouwen. Na toestemming van de Nederlandse Bank en de Europese Centrale Bank is het dan zover.

Alle zes in beton gegoten bruggen hebben gekleurde betonnen panelen gekregen en de grootste brug heeft aan elke weerzijde een andere. Zo zijn de zuinige Nederlanders aan een totaal van zeven gekomen. Opvallend detail, de bruggen zijn niet echt imposant, meer op poppenhuisformaat. Dat is wel weer echt Nederland. En ze staan in een hierdoor internationaal ongekend bekende plaats ‘Spijkenisse’. De Europese regeringsleiders spreken graag van ‘Spike-City’.

(de bruggen zijn te vinden in de nieuwbouw wijk ‘De Elementen’ aan de Pieter Speelmansingel en de Gerard Fonkertsingel)

(meer lezen over de filosofische spanning tussen ‘namaak’- en ‘echte’ bruggen, klik op de site ‘Over mijn publicaties’ en lees 2019-03-01 het nieuwe echt is nep en 2019-03-02 alle oude historie is weerloos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *