UT – Twitter is uitgevonden in het Utrechtse plaatsje Hekendorp.

Veel te vaak zijn Twitter-tweets een over iemand uitgegoten bak met stront. Het is een sociaal-medium waarmee je iemand lekker te schande kan zetten. In 1854 werd het te schande zetten van iemand officieel verboden in Nederland. Voor die tijd stonden er kaak- of schandpalen in dorpen en steden (soort Twitter-palen dus). De rechter kon iemand veroordelen tot de kaak- of schandpaal, wanneer er bijvoorbeeld overspeligheid, inbraak of meineed was gepleegd. Dat werd dan aan de kaak gesteld bij de paal. En je kon dan met rotfruit en Trumpiaanse scheldwoorden iemand te schande zetten en dus ‘voor paal laten staan’.

In Hekendorp staat aan de Goejanvanwelle nr. 29 sinds 1720 zo’n paal, tegenover het oude Regthuys, dat nu een heerlijk café is. Drink je bier en richt je iPhone naar het beeld en ga lekker los op Twitter.

rijksdienst voor cultureel erfgoed, A.C. Bijleveld, 1925, nr OF-04908

Maar er is iets bijzonders met die paal aan de hand. Bovenop staat een beeld van de Romeinse godin Vrouwe Justitia. Overigens was zij o.a. weer een overname van de Griekse godin Nemesis, de godin van de wraak (de huidige godin van Twitter dus). Daar staat zij met het zwaard in de linkerhand (normaal is dat de rechter, overigens) om de knoop van de straf door te hakken. Nadat zij alles gewikt en gewogen heeft met behulp van de weegschaal. Voor 1550 deed ze dat altijd zonder blinddoek, daarna met, zonder of als je niet kon kiezen met een oog bedekt. De blinddoek staat voor de onpartijdigheid van de rechters maar de discussie gaat dat bij de strafmaat juist gekeken moet worden naar de dader, dus zonder blinddoek. In het nieuwe logo van Justitie De Rechtspraak heeft ze weer een lapje stof gekregen voor haar ogen. Niet iedereen blij dus.

De zure regen heeft de erotiek van het beeld doen vervagen. Vanaf de 17-18 eeuw kreeg Vrouwe Justitia een zweem van zwoelheid door haar een dun gewaad te geven en haar vrouwelijke vormen te benadrukken. De leerling van Rubens, Jacob Jordaans, maakt haar nog meer porno door haar half bloot en onbedekt af te beelden. Even doordrinken op het terras en ze kijkt steeds geiler naar je met haar vier borsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *