ZH – Aardbeving in Spijkenisse: hele woonwijk een meter scheefgezakt!

Ongeveer zo’n 25 jaar geleden ontstond er in de architectuur een modegril van mono-materiaal. Dat betekent dat het hele gebouw aan de buitenkant van een en hetzelfde materiaal gemaakt was (de Pathé bioscopen uit die tijd zijn prachtig voorbeelden). Tegenwoordig betekent mono-materiaal in de architectuur duurzaam, makkelijk vervangbaar en een-en-hetzelfde bouwmateriaal.

Winy Maas (die van de blog hierboven over de Boekenberg) knipoogt naar die traditie als hij zowel de Rotterdamse Markthal, de Boekenberg en de daar rondom liggende woonwijk bouwt. De huizen rond de Boekenberg zijn een tsunami van rode baksteen. Muren en daken zijn van ……

Let even op de ramen en deuren en de sponningen waar die in opgehangen zijn. Die zijn zo dun en zo minimalistisch vormgegeven dat het lijkt alsof alles baksteen is. Tevens staat alles schots en scheef net als de oude kerk er tegenover. Spijkenisse is getroffen door een aardbeving zo lijkt het hier. Gelukkig staan er ijzeren trappen tegen de voordeuren om je scheefgezakte huis nog binnen te kunnen komen.

Winy  Maas durfde hier zijn Boekenberg en woonwijk te bouwen want ergens staat “Spijkenisse is zo lelijk dat het alleen maar mooier kan worden”. Duimpje, Winy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *