NH – God werd op 19 februari 1898 geboren in Muiderberg.

Op 19 februari 1898 werd God geboren, de opstandeling van Jezus. Zijn ouders noemden hem abusievelijk Louwrens want die wisten nog niet dat hij weldra God zou worden. In 1927 was het zover, Lou de Palingboer (zo kende heel Nederland hem) kreeg zijn eerste mystieke ervaring. Hij liep over drijfzand zonder er in weg te zakken. Over water lopen was blijkbaar een brug te ver. Begin jaren vijftig spoorde zijn tweede, 25-jaar jongere vrouw Mientje Wiertz uit Baarn hem aan te gaan preken op de Dappermarkt in Amsterdam. Het werd een spektakel en alras had hij een schare, meestal vrouwelijke, aanhangers van om en nabij de 600 personen. Iedereen was in het wit gekleed en heten zijn ‘engelen’.

Een van zijn volgelingen kocht in Muiderberg voor 18.000 gulden een enorme villa. Zij schilderden hem wit en daar was ‘het kakelend wijvenkot van Muiderberg’ een feit. Zijn vrouwen legden zich aan bij Lou, op zijn borst om het goddelijke te voelen. Of er ook iets seksueels gebeurde tijdens dat aanleggen was voor heel Nederland (op die 600 na dan) een onweerlegbare waarheid want zelf zei Lou hierover: “Waarom zou God niet met zijn eigen schepping mogen spelen?”.

De goddelijke gave van Lou bracht hem ook in de gevangenis ook al was het voor 1 dag. Hij onthield een kind medische zorg, en dat mag niet. Tevens moest hij in 1968 getuigen in een echtscheidingszaak want bekeerlingen waren natuurlijk vaak getrouwd, waarvan de partner dan ‘niet in Lou was’. Dat werd hem teveel en hij vertrok naar België.

Daar gebeurde het ondenkbare, hij kreeg longontsteking en Mientje verbood de gang naar een ziekenhuis want ‘een onsterflijke sterft niet’. Dat is wel ijzersterke logica. Maar een concurrerende Godheid haalde hem toch op 23 maart dat jaar naar gene zijde. Zijn volgelingen wanhoopten allerminst en waakten bij zijn lichaam (later wegens de geur bij de lodenkist) onder het uitroepen van “Lou, kom terug”. Maar Lou’s  ‘tijdelijke afwezigheid’ (zoals volgelingen het later zouden noemen) duurt zeker tot aan vandaag. Maar er is hoop want toen ik gisteren langs zijn oude witte villa wandelde aan de Naarderstraatweg 2 in Muiderberg, zag ik een schim achter het snel opgetilde gordijn. Ik voelde een onverklaarbare warmte die later de airco in mijn auto wist te verdrijven. Vanavond wordt het dan toch maar vis op het menu. Gerookte paling met structuren van rode biet en broccoli op een bedje van rucola met geraspte koolrabi. Goddelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *