Als een Christoffel Columbus ontdekken wat je passie is.

De Amerikaans-Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi heeft nooit bestaan want wie kan er nu zo’n naam hebben. Inderdaad heb ik hem nooit kunnen uitspreken en …. hij leeft weldegelijk. Hij is een van de grondleggers van de ‘positieve psychologie’ en is de uitvinder van het begrip ‘flow’. Lees zijn boek wanneer je alles over flow wil weten maar hier is het genoeg om even voor de geest te halen dat kleine kind wat een mooi werkstuk in elkaar aan het plakken is voor moederdag. Tongetje uit de mondhoek en de tijd is hij volkomen vergeten, hoort en ziet niets, gefixeerd met het plakken van zijn moederdagcadeau. Nou dat is het eerste kenmerk van een passie, de tijd vergeten! Zo opgaan in het hier en nu dat er geen klok meer relevant is. Welke zeven dingen deden jou de tijd vergeten toen je klein was en ouder werd? Schrijf ze op.

Ik liep helemaal weg met de Amerikaan Martin Luther King, de voorvechter voor de rechten van de zwarte mens. Afschuwelijk vond ik het dat hij staand op het balkon van zijn hotel neergeschoten werd. Samen met de onuitgesproken regels van de opvoeding van mijn ouders kneedden de redevoeringen van hem mijn geweten. De verbazing dat ander mensen anders dachten dan hij, heeft me nooit meer losgelaten. Tegen wie keek jij op in je jeugd en wat waren de emoties en redenen die daarbij omhoog popten in je hoofd? En werd je gestimuleerd in je bewondering of juist tegengewerkt? Wat is er van je geworden?

Elke maand speel ik mee in de Staatsloterij. Weggegooid geld natuurlijk want je kans om veel te winnen is waanzinnig klein. Toch doe ik het weer elke maand met veel plezier en weer hoop ik dan op die jackpot van 50 miljoen. Ik droom dan hoeveel rente dat jaarlijks oplevert en wat ik daar dan mee ga doen. Zo interessant om eens na te denken over de persoon die je zou willen zijn met 50 miljoen. Houd ik alles voor mijzelf? Wat ga ik er mee creëren? Wordt het alleen materieel bezit of ga ik mij ook geestelijk verrijken? Ga eens lekker fantaseren en neem niet snel genoegen met je gedachtes. Dit is nu een derde vraag die leidt naar je passie.

Wil je samen met mij nog veel meer vragen gesteld krijgen en die dan zorgzaam door jezelf laten beantwoorden, dan ben ik daar altijd toe bereid. Graag zelfs want een passie vinden, is alsof je opnieuw een continent als Amerika ontdekt. Kom op Columbus, waar wacht je op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *