ZH – Dit is het leukste dieptepunt in je leven! Nieuwerkerk a/d IJssel.

Misschien wel alle mensen gaan voor hoogtepunten in hun leven en proberen de dieptepunten te vermijden. Het grappige is wel dat wij mensen ‘wijs’ noemen als hij juist ook goed kan omgaan met dieptepunten. Ik wil je graag meenemen naar jouw dieptepunt. Je gaat er staan, benoemt het, leert ervan en gaat weer weg. Letterlijk. Dat dieptepunt ligt toevallig niet ver van mijn huis vandaan. Poos geleden dachten de geleerden nog dat het hier in de Alexanderpolder in Rotterdam lag want het heet niet voor niets natuurlijk ‘het lage land’. Maar metingen bewezen dat het in Nieuwerkerk a/d IJssel ligt, precies bij Parallelweg Zuid 215. Dit dieptepunt ligt precies 6,74 meter onder de zeespiegel.

Ga er eens staan en realiseer je dat half Nederland door drogere zomers inklinkt, zakt dus. Tevens belasten we de veengrond in de Randstad door die vol te bouwen. Hoe meer druk, hoe meer de veengrond daalt. En nog zo’n dieptepunt is het hoogtepunt dat de zeespiegel in de wereld angstig snel stijgt. Dus zowel van boven af als beneden aan de meetstok, hij zal steeds langer worden.

Ontwerper Bas Kortmann heeft dit gevisualiseerd in een tijdelijk paviljoen in Oosterflank Rotterdam. In de Semiramistuin om precies te zijn (tot 24 oktober geopend, van 11 tot 17 uur). Daar bouwde hij een waterval van iets meer dan zes meter hoog. Je moet met een trap naar boven klimmen en dan sta je op zeeniveau. Kijk dan naar beneden.

Wat als de dijken breken? In dit besef verdampen toch jouw persoonlijke dieptepunten. Hier gaat het om ons aller dieptepunt, de planeet en onze omgang daarmee. Een wijs mens leert zijn lessen uit de dieptepunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *