FR – Sprookjesachtige beuken overdag, angstaanjagend ’s nachts. Rysterbosk.

Zo’n 150.000 bezoekers per jaar bewandelen de Murnserlaene, ook wel de ‘Kalverstraat van Gaasterland’ genoemd, in het Rysterbosk bij Rijs (parkeer bij Marderleane 2). Laat ze lekker wandelen maar wij slaan gelijk af de paadjes in die diep in het bos leiden. En daar voelen we eenzaam de kracht van zijn stichter Hiob De Ruyter De Wildt, oud-secretaris van de Admiraliteit van Amsterdam. Hij veranderde de heidevlaktes in graan- en tabaksvelden en goddank, dit bos. Zijn barokke residentie Huis te Rijs is helaas afgebroken. De eikenlanen resten nog voor de domme wandelaar. Natuurlijk zijn ze aanlokkelijk door hun majesteitelijke statuur maar het echte koninklijke vind je niet ver weg ín het donkere bos.

Weg van de hoofdlanen dwaal je door een donker bos van eiken, lariksen, douglassparren en grove dennen. En dan her en der in dit bos (en niet weinig!) plotseling die immense beuken met een bladerdak dat zo groot is dat de zon de stam nooit kan raken (dan ontstaat er ‘zonnebrand’, dunne blaasjes op de bast). De fagi sylvatica bezitten een geschiedenis van voorspellingen. Dragen de bomen veel beukennootjes dan worden er veel buitenechtelijke kinderen geboren. Lopen de blaadjes aan de onderkant het eerst uit, dan stijgen de graanprijzen. Botten ze boven als eerste, dan wordt de graan prijs een drama voor de boeren.

In de bomenhoroscoop staan deze reusachtige beuken voor tomeloze ambitie (waar een wil is, is een weg) en individualisme (eigen domein en leven). Door zijn gestage groei maar onverwoestbaarheid, staat hij voor gedegen, fantasieloos, verstandelijk en trouw in de liefde. Dan weet u dat. En doe nou ook een Irene van Lippe Biesterveldje en knuffel de boom. Gaat je niet lukken, te dik en te krachtig, zoek maar een Dougglasspar.

’s Nachts wil je niet door dit bos lopen. Deze beuken stammen uit 1700 en zijn niet door mensenhand opgekweekt. Daarom zijn ze zo uniek grillig en onverklaarbaar. Monumentale bomen als deze vind je in Nederland niet of nauwelijks midden in bossen. De sprookjesachtige beuken van het Rysterbosk vergeet je nooit meer. En die 150.000 bezoekers kom je gegarandeerd niet tegen!

[In een ander blog vertel ik wat er nog meer voor unieks te vinden is in deze bossen maar je moet het wel weten te vinden. En als je het vindt, ook nog zien!]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *