FR – Met rode wijn op de klif bij Oudemirdum.

Mastodonten zijn al erg lang uitgestorven, Vera Lynn nog maar net. Niet gaan luisteren maar ze had een toptien hit in 1942 met ‘White cliffs of Dover’. Met veel fantasie kun je die cliffen zien liggen wanneer je het Minneminnespaad bij Oudemirdum op loopt richting de enige echte Nederlandse kliffen. (Parkeer auto én fiets op De Dollen!) Die keileemlaag is 1400 meter lang, ligt hier zo’n 6 meter hoog en stamt uit het saalien (238-126 ka, kiloannum), de voorlaatste ijstijd! Het was een natuurlijke zeewering tegen de golven in de Zuiderzee.

Dat paadje naar de klif bewandelde de laatste palingvisser op de Zuiderzee Minne Minnes de Vries dagelijks. Met de visnetten op zijn rug liep hij tussen beide túnwâllen van graszoden naar zee. De schapen keken hem lodderig vanaf de andere kant van de gestapelde graszoden na.  Met een beetje fantasie zie je hem even later voorbij komen in zijn bootje GA12. Op 17 december 1963 stierf Minne Minnes 82 jaar met zijn door de Zuiderzeewind gekerfde gezicht. Hij lag opgebaard in zijn huisje uit 1755 links van het pad.

Dat bankje op de klif, ga er zitten met een mooi glas wijn en kijk naar de zonsondergang. Zeg niet dat je Dover mooier vindt want dan ontsteek je de toorn van Minne Minnes geest. Er is geen mooiere plek aan de kust bij Aldemardum waar je oneindige jaren eeuwigheid voelt. Salute, op het leven! Houdt dat fonkelende glas wijn omhoog en laat de zon naar je kijken. Een broedende oeverzwaluw in de klif schreeuwt je toe.

(Van deze foto geen copyrights kunnen vinden. Laat me weten als die er wel is en ik verwijder de foto onmiddellijk. Ik plaats hem uit liefde voor Friesland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *