Hoe ontdek je wat je passie is?

Hoe ontdek je wat je passie is? Nou dat is in principe niet echt moeilijk. (Of heb je hem al gevonden?) Ik ga er even vanuit dat dat niet het geval is. En wat doen zielenknijpers dan ook meestal: ze gaan terug naar je jeugd!

Laat ik het verduidelijken aan mijn eigen verleden. Ik groeide op in Hilversum tegen de Gooische heidevelden. Vanuit de tuin liep je zo de hei op en kon je lekker verdwalen. Als kind vond ik de natuur dus iets geweldigs. Elk seizoen had weer zijn eigen kleur en geur. Elk semester waren er verschillende dieren- en plantenverschijningen. En ik had een moeder met een dik boek waarin alle planten van Nederland stonden. Ik kwam al snel thuis met afgeknipte planten en struiken, waarna mijn moeder ze determineerde en over mijn geplukte vondsten mooie verhalen kon vertellen. Zelf werd ik door mijn biologieleraar helemaal gek gemaakt als het over vogels ging. Hij werd door de hele klas uitgelachen wanneer hij weer onverdroten en net doende alsof hij ons uitlachen niet hoorde, allerlei vogelgeluiden imiteerde en uitlegde wat ze betekenden. De naam van de vogel was als een kroon op zijn inspanningen. Mijnheer Appie Van Wermeskerken veroverde langzaam mijn hart en de liefde voor vogels verbond zich met de liefde voor alles wat groeide. Ik zou, zo bedacht ik, uiteindelijk biologie gaan studeren om nog meer kennis over mijn passie te verwerpen.

Kijkend naar de rituele vechtpartijen van de kemphanen en naar het baltsen van de korhoenders, brak ik vaak in huilen uit. Het was zo mooi en zo aandoenlijk. En in de kranten stonden zoveel voorspellingen dat het niet goed zou gaan met de natuur, dat ik woedend werd. Misschien ging het mij er uiteindelijk niet om te weten hoe precies een plant of vogel in elkaar zat maar om er achter te komen waarom het mij zo emotioneerde. Langzaam verkleurde mijn passie zich van biologie naar filosofie en psychologie. Nooit meer is mijn passie verdwenen, sterker ze groeide en groeide. Kijk maar naar deze site, dat is er onder andere van geworden. Zullen we een keer samen gaan zoeken en kijken of jij dan ook verkleurt?

De volgende blog maakt alles wat concreter als je je passie zou willen ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *