ZH – Berkel en Rodenrijs: bijzonder en uniek hek.

Een hek is feitelijk iets vreemds want bedoeld om iets binnen en of buiten te houden, openen wij het en gaan er dus letterlijk aan voorbij. Dat is jammer want er zijn heel veel hekken zeer de moeite waard om er eens goed naar te kijken. Hier gaat het om een toegangshek tot de begraafplaats naast de RK kerk O.L. Vrouwe Geboorte uit 1864 in Berkel en Rodenrijs. Het hek is uit dezelfde tijd. In de 19de eeuw was gietijzer zeer in de mode. Het kon in serie goedkoper gefabriceerd worden.

We zien de naam rechts en links, Gods Akker. Dat verwijst naar 1Kor15-44 “Wat onaanzienlijk en zwak is wanneer het wordt gezaaid, wordt met schittering en kracht opgewekt.” Hier dus de plaats waar de opstanding van de doden zal plaatsvinden. Je leven tussen het zaaimoment, je geboorte, en je dood zal dan beoordeeld worden.

Denk ook nog even aan het spreekwoord ‘Gods water over Gods akker laten lopen’. De eerste associatie is een negatieve nl. ‘niet je best doen’, ‘alles op zijn beloop laten’. Maar er is ook een positieve benadering van dit spreekwoord, nl maak je niet bezorgd, laat het aan God over.

Nou en wat dat betekent zien we verder op het hek. De zandloper laat zien dat het leven eindig is maar e.v.t. bij de opstanding kan worden omgedraaid. De urn daarbovenop laat voorzichtig zien dat het nog wel even zal duren. De wreedheid van de dood wordt getoond door de twee zeisen aan weerskanten want je wordt weggerukt uit het leven, zoals ook het gras in een keer is gemaaid. En bijzonder is nog de schep want onder de grond moet je nu eenmaal, een andere optie is er niet. De gevaarlijke pijlen wijzen naar omhoog voor als je nog niet weet waar de hemel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *