ZH – Zittend op de stoel van Mozart in Puttershoek wordt uw kind nog meer een genie.

Mozart verblijft als 8-jarig “wonder dat God in Salzburg geboren liet worden” (zo noemde zijn vader hem) van september 1765 tot mei 1766 in Nederland. Zijn vader reist met het hele gezin naar alle grote paleizen in Frankrijk en Engeland. In Engeland heeft het jonge genie erg veel succes. Daar besluit vader Leopold dat het gezin naar Den Haag zal gaan op uitnodiging van prinses Carolina, de zus van Willem V, om de inhuldiging tot stadhouder van Willem V in Den Haag bij te wonen. Mozart bedenkt uiteindelijk 11 composities in de Lage Landen, waarvan symfonie nr. 5 (de Haagse Symfonie) de bekendste is.

En op de reis van Antwerpen naar Den Haag gebeurt iets merkwaardigs. Het gezin, reizend per speciaal gemaakte postkoets, stapt namelijk uit in Puttershoek (WAHHTT????) en gebruikt de lunch in herberg ‘t Springende Peert aan de Arent van Lierstraat nr. 2. Ongeduldig schuift de jonge Mozart op de houten stoel heen en weer. Hij hoort en ziet een van die elf composities voor zich verschijnen.

Nadat de familie vertrokken is, heeft de waard de stoel waarop het genie gezeten heeft, onmiddellijk verwijderd en die stoel is eeuwen in zijn familie gekoesterd en bewaard gebleven. Tot december 2011. Die stoel heeft kunstenaar Florian Goettke toen namelijk in brons gegoten en geplaatst op het Zomerplein in Putterhoek. Daarmee trekt hij dit dorp in de culturele geschiedenis van de wereld. Mozart is geen kleine jongen, ook al was hij toen acht jaar. Lieve vaders en moeders van Nederland, nu is hier de kans om uw eigen goddelijke genie, uw dochter of zoon, op de troon van dat andere genie te zetten. Uw kind zal doortrokken worden van Mozarts geestelijke warmte en inzichten. Baat het niet, het schaadt ook niet. U heeft toch ook alles over voor uw kleine Godswonder en genie in de dop?

Samen met deze stoel heeft Florian Goettke ook nog een beeld neergezet van de eerste Nederlandse astronaute die rondjes in de ruimte om de wereld (en Putterhoek!) heeft gemaakt. Zij moet nog wel geboren worden ooit in Puttershoek maar haar beeld staat er al! Net als de stoel waarop misschien wel Mozart heeft kunnen zitten toen zijn familie mogelijk ooit zijn uitgestapt bij  ’t Springende Peert. Dit zijn nou echt ‘alternative facts’. Mooi om te vertellen, dat Trump junior ook ooit door zijn ouders op dit stoeltje is gezet en daarom nu president van Amerika is geworden.

Comments

augustus 27, 2020 at 12:29 pm

Leuk Rik,

Ik ben geboren en getogen in de Hoekse Waard, maar dit wist ik nog niet. Hoop dat alles goed met je gaat, tot snel!

Grtz
OlavGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *