Kijk eens hoe je lacht.

Er zijn positief ingestelde mensen en er zijn negatief ingestelde mensen. De psychologie onderzocht tot zo’n twintig jaar geleden vooral de sombermannen en vrouwen. Pas recent houden psychologen hun ogen gericht op de positieve karaktereigenschappen van mensen. Deze richting heet dan ook niet voor niets ‘De Positieve Psychologie’. En je voelt ‘m aankomen, positief ingestelde personen zijn veel gelukkiger, leven langer, hebben meer langdurige relaties en bezitten meer vrienden (en zo gaat het nog wel even verder).

En deze positieve en negatieve instelling hebben ze van jongs af aan – het zijn karaktereigenschappen. De psychologen hebben dat op een onorthodoxe wijze onderzocht. Zij namen jaarboeken van universiteiten en analyseerden de foto’s van de studenten. Het uitgangspunt was dat de geproduceerde lach voor de foto bij positief ingestelde mensen een echte en oprechte lach was (de Duchenne-glimlach genaamd) in tegenstelling tot de gemaakte lach van de negatief ingestelde student. En daarna was het een monnikenklus om al die jaarboek-mensen op te zoeken en te ondervragen over de verdere gang van hun leven.

En de onderzoeken in de psychologie naar geluk hebben uiteraard die positief ingestelde personen geanalyseerd. Zij ontdekten 24 competenties die je kunt ontwikkelen om gelukkig te worden. En deze 24 competenties zijn terug te brengen tot zes basisdeugden. Opmerkelijk is dat deze zes basisdeugden universeel worden gedeeld in de grote godsdiensten. Tevens komen zij terug in de geschriften van zeer veel filosofen en theologen.

Ze klinken misschien abstract maar het zijn ‘wijsheid en kennis’, ‘spiritualiteit en transcendentie’, ‘moed’, ‘rechtvaardigheid’, ‘gematigdheid’ en ‘liefde en menselijkheid’. Maar wanneer we deze zes deugden in fragmenten breken, wordt het concreet en kunnen we met de 24 competenties aan de slag. Dan is het interessant hoe we bij jou deze concrete competenties kunnen verdiepen of je er gevoelig voor te maken. Dan doen we samen eerst een test om bij jou de wel of niet aanwezige competenties te meten.

Heerlijk om te weten dat gelukkig worden te leren is. Ook als je al gelukkig bent, kun je dat versterken en intensiveren. Kom maar langs of nodig me uit voor een lezing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *