Creatief vergadering is noodzakelijk want we willen iets oplossen of verbeteren.

In vergaderingen speelt creativiteit een grote rol. We willen vaak iets vernieuwen, aanpassen of uitvinden. In vergaderingen wordt 99% van de tijd besteed aan het oplossen van problemen en andere soorten van wrijving.  Slechts 1 procent van de tijd is vrijgemaakt voor complimentjes of informatie over de stand van zaken in de organisatie.

En als u nu denkt dat ik dat slecht vind, dan heeft u het mis. Niet te snel oordelen. Wat ik wel heb gemerkt, in al de vergaderingen waar ik was uitgenodigd voor mijn creativiteitstrainingen, is dat 99% van de geweldige creatieve opmerkingen, die gemaakt worden, de reacties van de andere aanwezigen ronduit niet creatief zijn.

Dat komt omdat ons hoofd vol zit met ‘idea killers’. ‘Geweldig idee, Johan maar niet uitvoerbaar’, ‘Daar hebben we t geld niet voor’, ‘Dat wordt nooit goedgekeurd’, ‘Daar is onze klant nog niet klaar voor’….. en zo voort en zoooooooo voooooort. Ik heb er inmiddels zo’n 200 verzameld.

Hoe komt dat eigenlijk? In ons westerse denken is de twee waardige logica uitgangspunt. Iets is waar of onwaar, positief of negatief, wit of zwart. Kortom: wij horen kritisch te zijn. Dus elke opmerking die wat buiten de lijntjes kleurt, wordt kritisch tegemoet getreden. En daar zijn we maar wat trots op! Helaas is hierdoor het resultaat dat bijna elke vergadering niet echt vernieuwing brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kijk eens hoe je lacht.

maart 3, 2020